בין אם אתם בוחרים ללמוד ניהול, כלכלה או חינוך – לימודים לתואר ראשון מאפשרים לכם להעמיק בנושא שבחרתם, הרבה יותר מאשר לימודי תעודה המתקיימים בדרך כלל במסגרת קורס קצר. הפעם נתמקד בלימודי תואר ראשון בחינוך, ובמגוון ההתמחויות שמסלול זה מציע היום לסטודנטים.
תואר בחינוך- מגוון אפשרויות התמחות ותעסוקה
תואר ראשון בחינוך פותח בפניכם מגוון של אפשרויות תעסוקה בסביבות חינוכיות שונות. לכן, תואר זה מאפשר לכם להתמחות בתחום ספציפי, לפי בחירתכם, למשל: התמחות בייעוץ חינוכי, התמחות בגיל הרך או התמחות בניהול מערכות חינוך.
תואר בחינוך מאפשר לכם גם להתמקד בגילאים ספציפיים, למשל:
- בחירה בלימודי חינוך לגיל הרך תאפשר לכם להתמחות בילדים הצעירים יותר, ויקנו לכם מיומנויות הקשורות להבנת צרכי הילדים מלידתם ועד הגיעם לגיל בית ספר
- בחירה בהתמחות בליקויי למידה, לעומת זאת, תאפשר לכם להתמקד בתלמידי בתי הספר, לזהות ולטפל בתלמידים עם לקויות למידה.
בנוסף, תואר כללי בחינוך מאפשר לכם לבחור בין שתי מתכונות לימוד: חד חוגית או דו חוגית.
-
לימודים במתכונת חד חוגית
המתכונת החד חוגית – מקנה ללומדים ידע בסיסי על מהות החינוך, תוך המחשה בפועל של הקשר בין התיאוריות החינוכיות למציאות בשטח.
תכנית הלימודים במתכונת זו מורכבת מאשכול לימודים עיוני בסיסי, אשר ממנו מסתעפים אשכולות בתחומי ידע ספציפיים, המאפשרים לכם להתמחות באחד מהתחומים הבאים:
- ליקויי למידה – לקות למידה לא קשורה לאינטליגנציה או לנכות כלשהי, והתמחות בתחום זה תקנה לכם מיומנות לזהות את התלמידים לקויי הלמידה, ולסייע להם ברכישת הקריאה ובפיתוח יכולת החשיבה המתמטית.
- חינוך בגיל הרך – התמחות זו תקנה לכם ידע הנוגע לעולם הרגשי, להתפתחות הפדגוגית ולדרכי החשיבה והלמידה של ילדים לפני גיל בית ספר. תכנית הלימודים תציג בפניכם אפשרויות לעיצוב סביבה חינוכית שהולמת את צרכי הילדים בגיל הרך.
- ייעוץ חינוכי – תכנית הלימודים תעניק לכם ידע בסיסי הנוגע להיבטים נפשיים של האוכלוסייה הקשורה למוסדות החינוך: הורים, תלמידים מורים ואנשי הצוות. מטרת היועץ החינוכי היא לטפל בתלמידים המפגינים קשיי הסתגלות, הן לימודיים והן חברתיים, ולתרום להעצמה הן של התלמידים והן של ההורים והמורים.
- ניהול במערכות חינוך – אשכול זה יכשיר אתכם לתפקידי ניהול במערכות החינוך. תכנית הלימודים כוללת ידע, כלים ומיומנויות, שמעניקים לבוגרים יכולת להתמודד עם האתגרים הניהוליים, שיעמדו בפניהם בעתיד.
- אוריינות שפה ומתמטיקה – אשכול זה עוסק למעשה במיומנויות היסוד של עולם הלמידה, המאפשרות לכל אדם לתפקד באופן ראוי בחברה. שלא כמו רכישת הידע, הקשורה בקריאת טקסטים; רכישת מיומנויות למידה קשורה הן לרכישת היכולת לקרוא ולהבין את הנקרא, והן לרכישת מושגי חשבון בסיסיים ויכולת חשיבה כמותית.
-
לימודים במתכונת דו חוגית
המתכונת הדו חוגית – מציעה תואר רב תחומי, כאשר, בנוסף ללימודים לקראת תואר ראשון בחינוך, הסטודנטים בוחרים בתחום לימודים נוסף:
- חינוך וקרימינולוגיה
- חינוך וסוציולוגיה
- חינוך ורב תחומי
- חינוך וניהול
מסלול זה חושף את הלומדים למגוון עולמות תוכן ומאפשר להם לרכוש מיומנויות שיקנו להם יתרון בשוק התעסוקה התחרותי.
תנאי קבלה – האם הם חוסמים בפניי את הדרך לתואר ראשון?
תנאי הקבלה למכללות לתואר בחינוך כוללים בדרך כלל את הפרמטרים הבאים:
תעודת בגרות, מבחן כניסה פסיכומטרי, ורמת אנגלית בהתאם לדרישות הספציפיות של המכללה.
- לימודי חינוך מיוחד תנאי קבלה
בדרך כלל הדרישות ללימודי החינוך המיוחד אינן גבוהות, והן דומות למדי לתנאי הקבלה הנדרשים ללימודי חינוך, הרשומים למעלה.
- שני מכשולים נפוצים בדרך לתואר ראשון
מהן האפשרויות להתקבל ללימודים במקרה שאתם עובדים ולא יכולים להשתלב בשיעורים המתקיים בשעות היום, או במקרה שאתם לא עומדים בתנאי הקבלה?
בשני המקרים הללו המכללות מציעות פתרונות, לדוגמה:
- לימודי חינוך לגיל הרך ללא בגרות – אפשריים באמצעות לימודים במסגרת מכינה קדם אקדמית אשר מחליפה את תעודת הבגרות ומכינה את המועמדים לקראת הלימודים האקדמיים.
הקורסים הנלמדים במכינה הקדם אקדמית הם: אנגלית, מתמטיקה ואוריינות אקדמית. ובנוסף, שני קורסים לפי בחירה – ממדעי החברה והרוח (כמו: מבוא לפסיכולוגיה, מדעי המדינה, מבוא למדעי כדור הארץ או סוגיות באתיקה).
- לימודי חינוך לגיל הרך מסלול ערב – אנשים עובדים שרוצים להירשם ללימודים אקדמיים יכולים לבחור במסלולים לתואר ראשון בחינוך, המציעים לימודים בשעות הערב, לאחר העבודה, ובימי שישי בשעות הבוקר.